Избранное На главнуюНа главную

ЧЕРКАССЫ :: КУЛЬТУРА :: НОВОСТИ

Трипільська Толока - 2012



28 липня 2012 року Державний історико-культурний заповідник “Трипільська культура”, що в с. Легедзине Тальнівського району, гостинно запросив всіх бажаючих на Трипільську толоку.

Трипільська Толока – музейне свято започатковане заповідником у 2008 році. Воно виникло з фінансової скрути – спроба першої в Україні реконструкції трипільського двоповерхового житла мала зазнати фіаско, так як коштів на його завершення не було. Ситуацію вирішили рятувати громадою і спільною безкоштовною працею – толокою.

На Толоку – 2012, з різних куточківУкраїни зібралося біля 200 людей. Були тут також громадяни із США, Канади, Росії. Гуртом, під бадьорі пісні, місили ногами глину з половою, ланцюгами перекидали вальки з замісу на хату, вигладжували стіни і підлогу «трипільської» хати, формували її глиняний інтерєр: піч, подіум, вівтар.

Після п’ятигодинної роботи обід: борщ та кашу співробітники заповідника варили поруч у великих казанах. Відпочинок був активним: екскурсії музеєм заповідника та на археологічні розкопки трипільського поселення «Тальянки», майстер-класи з гончарства, соломоплетіння, виготовлення ляльок-мотанок.

 Поруч млів у казанах куліш на вибір: кому з м’ясом, кому з грибами. А ще співали гурти «Вертеп мандрівних дяків» з Дніпропетровська, «Люди добрі» зі Львова, кобзар Михайло Коваль із Драбівщини, розказував казки Сашко Лірник з Києва.

 Тепер заповідник має унікальний музейний об’єкт – трипільське житло, яке стоїть поруч «Тальянок», найбільшого у світі за площею поселення мідно-кам’яної доби. Попереду створення скансена – трипільського хутора.

Довідка:. Трипільська археологічна культура існувала в ІV – ІІІ тис. до. н. е. Поселення-гігант «Тальянки» має площу 450 га і нараховує залишки 2700 жител.



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...