Избранное На главнуюНа главную

ЧЕРКАССЫ :: СОБЫТИЯ :: НОВОСТИ

Черкащани відмовляються платити за вивіз великогабаритного сміття



Платіжки є, а послуг – немає. Жителі черкаських багатоповерхівок відмовляються платити компанії "Нова якість. Благоустрій" за вивіз великогабаритного сміття. Про це Суспільному розповіла мешканка будинку по вулиці Гоголя Ольга Надолінська.

"Цими рахунками нас ставлять в якісь незрозумілі умови. Вибір без вибору".

Щомісяця, розповіла жінка, за вивіз великогабариту має сплатити 13 гривень 20 копійок. Такого сміття у неї немає. Але якби й було, не змогла б віднести його до спеціального майданчика. Він за 500 метрів від будинку."Згідно задуму "Нової якості", я маю найняти людей, спустити до під’їзду, потім найняти автомобіль, завантажити і перевезти до Гоголя, 315, де знаходиться їхнє місце для збору великогабаритного сміття.

Однак, якщо я вже найняла вантажників, найняла автомобіль, то чи не зручніше мені, коли в мене виникла така потреба заплатити і вивезти в місце утилізації і не платити двічі."Тому зараз "Новій якості" не платить. Однак так само робить половина жителів будинку, повідомила сусідка Людмила Зарицька."В платіжці, яка сума стоїть, то я плачу, але ця сума для деяких, якщо в сімї п'ятеро, наприклад, – не підйомна".

Така ж ситуація в родині Ольги Шевченко. Вона живе у приватному будинку по вулиці Іллєнка. Там зареєстровані восьмеро людей і за місяць, "Нова якість" нараховує 106 гривень. Договір на вивіз сміття укладений із "Черкаською службою чистоти". Тому жінка не оплачує ці рахунки. Так, за рік "заборгувала" компанії півтори тисячі гривень.

Наталія Борей, яка мешкає по сусідству – дві з половиною сотні."Якщо надають послуги, то має бути акт виконання робіт на надані послуги. Ніколи такого подібного нічого ми не отримували і договора ніколи не заключали, а от платіжки приходять нам кожного місяця".

Такі дії – незаконні, – вважає пенсіонерка Олена Деметньєва. Вона живе у будинку по вулиці Грушевського, 45. Платить, щоб не залишитися без субсидії. До "Нової якості", аби розібратися в ситуації, зверталися не раз.Правозахисник Валерій Макеєв вважає, що "Нова якість" обслуговує містян незаконно.

У конкурсі на управителя будинків, який виконком провів у квітні 2019-го, перемогла інша компанія "Сантехбудконструкція". І саме вона, якби конкурс був чесним, мала б вивозити сміття. "Нова якість. Благоустрій" не може бути її правонаступницею."Вони сказали: ми замінюємося, як боржник на "Нову якість. Благоустрій". Цивільний кодекс забороняє такі речі робити без згоди отих кредиторів, а цими кредиторами є замовники цих послуг, а замовники це всі містяни міста Черкаси. Містяни про це не знали. Дозволи на це не давали. Тому будь-які платіжки від «Нової якості. Благоустрій». Я вважаю нікчемними".

Зі слів адвоката "Нової якості" Максима Підгорного, діють в межах закону "Про житлово-комунальні послуги"."У нас є статут, у нас є протокол зборів «Сантехбудконструкції» , де засновники чітко визначили всі права та обов’язки, а також сферу відносин, в яких «Нова якість. Благоустрій» є надавачем відповідних послуг".Тому, зауважив засновник компанії Андрій Бортник, люди вчасно мають оплачувати рахунки. Сміття вивозять за графіком. І у більшому обсязі, ніж передбачено в колективному договорі."Якщо ми бачимо, що людина принципово не платить. Достатньо 3-4 місяці, ми будемо подавати до суду. Тоді замість 120 гривень заборгованості будуть змушені сплачувати близько п'яти тисяч судових та адвокатських витрат. Поки що тримаємо це питання. Але вибори закінчаться і підуть масові позови".

Аби люди не платили за вивіз сміття двічі, додає Андрій Бортник, виконком має провести додатковий конкурс на вивіз твердих побутових відходів."І замість того, щоб сплачувать «Черкаській службі чистоти» 24 гривні, ми готові прийнять участь і надавать цю саму послугу за 12. Таким чином мешканці платили б 25 гривень за все. І за габарит, і за ТПВ".

Авторка Ольга Гуржій

"Цими рахунками нас ставлять в якісь незрозумілі умови. Вибір без вибору".

Щомісяця, розповіла жінка, за вивіз великогабариту має сплатити 13 гривень 20 копійок. Такого сміття у неї немає. Але якби й було, не змогла б віднести його до спеціального майданчика. Він за 500 метрів від будинку.


"Згідно задуму "Нової якості", я маю найняти людей, спустити до під’їзду, потім найняти автомобіль, завантажити і перевезти до Гоголя, 315, де знаходиться їхнє місце для збору великогабаритного сміття. Однак, якщо я вже найняла вантажників, найняла автомобіль, то чи не зручніше мені, коли в мене виникла така потреба заплатити і вивезти в місце утилізації і не платити двічі."


Черкащани відмовляються платити за вивіз великогабаритного сміттяСуспільне: Черкаси

 


Тому зараз "Новій якості" не платить. Однак так само робить половина жителів будинку, повідомила сусідка Людмила Зарицька.


"В платіжці, яка сума стоїть, то я плачу, але ця сума для деяких, якщо в сімї п'ятеро, наприклад, – не підйомна".


Така ж ситуація в родині Ольги Шевченко. Вона живе у приватному будинку по вулиці Іллєнка. Там зареєстровані восьмеро людей і за місяць, "Нова якість" нараховує 106 гривень. Договір на вивіз сміття укладений із "Черкаською службою чистоти". Тому жінка не оплачує ці рахунки. Так, за рік "заборгувала" компанії півтори тисячі гривень. Наталія Борей, яка мешкає по сусідству  дві з половиною сотні.


"Якщо надають послуги, то має бути акт виконання робіт на надані послуги. Ніколи такого подібного нічого ми не отримували і договора ніколи не заключали, а от платіжки приходять нам кожного місяця".


Черкащани відмовляються платити за вивіз великогабаритного сміттяСуспільне: Черкаси

 


Такі дії – незаконні, – вважає пенсіонерка Олена Деметньєва. Вона живе у будинку по вулиці Грушевського, 45. Платить, щоб не залишитися без субсидії. До "Нової якості", аби розібратися в ситуації, зверталися не раз.


Правозахисник Валерій Макеєв вважає, що "Нова якість" обслуговує містян незаконно. У конкурсі на управителя будинків, який виконком провів у квітні 2019-го, перемогла інша компанія "Сантехбудконструкція". І саме вона, якби конкурс був чесним, мала б вивозити сміття. "Нова якість. Благоустрій" не може бути її правонаступницею.


 


"Вони сказали: ми замінюємося, як боржник на "Нову якість. Благоустрій". Цивільний кодекс забороняє такі речі робити без згоди отих кредиторів, а цими кредиторами є замовники цих послуг, а замовники це всі містяни міста Черкаси. Містяни про це не знали. Дозволи на це не давали. Тому будь-які платіжки від «Нової якості. Благоустрій». Я вважаю нікчемними".


Черкащани відмовляються платити за вивіз великогабаритного сміттяСуспільне: Черкаси

Зі слів адвоката "Нової якості" Максима Підгорного, діють в межах закону "Про житлово-комунальні послуги".


"У нас є статут, у нас є протокол зборів «Сантехбудконструкції» , де засновники чітко визначили всі права та обов’язки, а також сферу відносин, в яких «Нова якість. Благоустрій» є надавачем відповідних послуг".


Тому, зауважив засновник компанії Андрій Бортник, люди вчасно мають оплачувати рахунки. Сміття вивозять за графіком. І у більшому обсязі, ніж передбачено в колективному договорі.


"Якщо ми бачимо, що людина принципово не платить. Достатньо 3-4 місяці, ми будемо подавати до суду. Тоді замість 120 гривень заборгованості будуть змушені сплачувати близько п'яти тисяч судових та адвокатських витрат. Поки що тримаємо це питання. Але вибори закінчаться і підуть масові позови".


Аби люди не платили за вивіз сміття двічі, додає Андрій Бортник, виконком має провести додатковий конкурс на вивіз твердих побутових відходів.


"І замість того, щоб сплачувать «Черкаській службі чистоти» 24 гривні, ми готові прийнять участь і надавать цю саму послугу за 12. Таким чином мешканці платили б 25 гривень за все. І за габарит, і за ТПВ".



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...