Избранное На главнуюНа главную

ЧЕРКАССЫ :: СОБЫТИЯ :: НОВОСТИ

Співпраця СУБів з приватними фірмами не вплине на тарифи



Співпраця СУБів з приватними фірмами не вплине на тарифиЧеркаські СУБи для виконання деяких видів робіт, за які оплачують мешканці у вигляді квартплати, винаймають приватні фірми. Нині у Соснівському та Придніпровському СУБах послуги з електропостачання та ремонту водомереж та каналізації виконують не бригади комунальних підприємств, як це було раніше, а ремонтники приватних компаній – відповідно «Промелектробуд 2000» та ТОВ «Спецдревцентр». Передача підрядних функцій ніяк не вплине на збільшення тарифів, запевняють комунальники. Навпаки – покращить якість.

Згодом комунальні підприємства взагалі віддадуть послуги «на ринок». СУБи продовжуватимуть існувати, вони збиратимуть кошти з мешканців, однак для виконання робіт найматимуть за договорами підрядів приватні компанії. Нині з 17 послуг, що надають СУБи, по 10 вже працюють приватники.
– Приватні підприємства чогось лякають людей. Проте давайте згадаємо: ми багато років працюємо з приватною компанією «Черкасиліфт». Я відверто скажу, що в Черкасах ліфти працюють краще, ніж деінде в Україні. Сміття по договору вивозить німецька компанія «Раймондіз», яка уже 5 років працює у Черкасах. Я думаю, черкасці помітили, як змінилася система вивозу сміття у місті: з’явилися нові контейнери, працюють сучасні сміттєвози, непотріб вивозять постійно без зривів і затримок, — розповів Ігор Работенко, директор КП «Придніпровська СУБ».
СУБи також винаймають сторонні організації, які ремонтують під’їзди, покрівлі, проводять роботи з труїння мишей, пацюків, комах. За електроенергію оплачують в Обленерго, а димовентканали перевіряють спеціалісти ВАТ «Черкасигаз». Ігор Работенко не бачить проблеми, якщо послуги з ремонту електромереж будуть виконувати не штатні електрики СУБу, а бригади приватних фірм, які вже не один рік працюють на цьому ринку. Те ж стосується і ремонту водопровідної мережі у будинку.
Директор ТОВ «Спецдревцентр» Андрій Дзюба розповів, що у квітні цього року його фірма уклала угоди із Соснівською та Придніпровською СУБ на надання послуг з поточного ремонту та обслуговування тепловодопостачання та каналізації. Він запевнив, що ТОВ «Спецдревцентр» надаватиме послугу якісніше і до того ж за ту ж ціну, що її робили бригади СУБу.
— Ми інвестуємо в цю роботу кошти. Якщо СУБ був не в змозі замінити засувки чи відремонтувати труби в необхідній кількості, то ми це виконуємо. Ми вкладаємо власні кошти з перспективою, що в майбутньому у будинках, які ми обслуговуємо, буде менше поломок, – пояснив Андрій Миколайович.
Він акцентував увагу на тому, що його працівникам у робочий час заборонено займатися «шабашками», як це подекуди робили слюсарі СУБів. Нині слюсарі приватної фірми виконують ту роботу, яку їм окреслили в СУБі.
Директор «Промелектробуд 2000» Володимир Халай розповів, що з черкаськими СУБами співпрацює з січня цього року.
— У нас з ними укладена угода. Вони замовляють нам послугу, а ми її виконуємо. На моє переконання, це набагато краще, ніж СУБ утримує власний штат електриків. Адже у такому випадку у директора комунального підприємства «не болить голова», де знайти, скажімо, заміну, коли основний електрик захворів чи пішов у відпустку, — зазначив Володимир Халай.
Він зізнався, що часто самостійно контролює роботу своїх підлеглих, бо розуміє, що роботу треба виконати «вчасно і якісно». Крім того, за його словами, він заборонив своїм працівникам заходити у квартири до жителів. Усі роботи з освітлення місць загального користування (під’їздів, підвалів, технічних приміщень) виконуються зовні. Якщо ж людина хоче винайняти електрика, вона має офіційно звернутися у фірму, укласти договір і проплатити кошти. Лише після цього електрики приватної фірми виконають роботи в оселі черкасця.
За словами Ігоря Работенка, залучення приватних компаній не означає, що тариф на квартплату буде зростати. Тариф – це економічно обґрунтована цифра, яка розраховується за урядовими постановами і перевіряється багатьма інстанціями. Він переконаний, що передача послуг в руки приватників покращить якість. Адже СУБ жорсткіше контролювати надання послуг через систему угод, де передбачені штрафні санкції та зобов’язання сторін.


http://www.rada.cherkassy.ua



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...