Избранное На главнуюНа главную

НОВОСТИ :: СОБЫТИЯ :: КОММЕНТАРИИ

Битва за Дніпро



Битва за ДніпроСудові виконавці з допомогою спецтехніки демонтували кілька альтанок “Робінзона”. Решту будівель ресторану його господарі та працівники взялися розбирати самі


Близько 70 % об’єктів, розташованих на Дніпрі, споруджені з порушенням норм земельного та водного законодавства Знесення «незаконних» будівель судові виконавці розпочали тиждень тому з відомого розважального комплексу «Робінзон»
Влада запевняє, що така доля чекає й на «Бочку», «Селену» та всіх забудовників, що зайняли берегову смугу річки
Уперше на територію приватного закладу для відпочинку «Робінзон» державні виконавці завітали 1 липня. Рішення про знесення ресторану ухвалив Київський апеляційний суд через те, що він збудовний на самовільно зайнятій ділянці. Проте через опір власників і працівників закладу демонтаж розпочали 6 липня. Держвиконавці розібрали невеликі хатки під соломою, а більші почали демонтуваи самі власники закладу вже наступного дня. Станом на 13 липня заклад ще працював. Щоправда, своїми силами власниця «Робінзона» Надія Головня розбирає альтанки. Із 14-ти на території лишилося 6.
– Зараз у нас не працює кухня, лише бар, – каже підприємниця. – Немає води, не працює туалет, сміття і бруд навколо. Чиновники у відпустках, на нашу проблему й численні звернення не реагують. Але попри це відвідувачі є.
Начальник Державної екологічної інспекції в Черкаській області Микола Клименко запевняє, що знесення не уникнуть усі незаконні будівлі, що є в зоні стометрової захисної смуги Дніпра. За його словами, суд уже розглядає справи інших розважальних комплексів – «Селени» та «Бочки». Хоча директор «Бочки» Оле-ксій Арсенюк підстав для її знесення не бачить.
– У нас відведена земельна ділянка, договір про оренду укладений на 49 років. І податки ми сплачуємо справно. Заклад має власну каналізацію, тож навколишнє середовище не забруднюємо, – говорить він.
Керівник закладу зізнається, що судова тяганина триває. Долю закладу наразі вирішують судді в Києві. «Бочка» ж оформляє документацію генплану забудови.
Як повідомив перший заступник голови обласної ради, голова спеціальної комісії облдержад-міністрації Анатолій Рибак, вимог земельного та водного законодавств не дотримується близько 70 % орендарів. Це стосується як юридичних, так і фізичних осіб.
За його словами, комісія облдержадміністрації, до якої входять правоохоронні органи та органи контролю, вже напрацювала унікальну базу даних про використання всіх земельних ділянок на узбережжі Дніпра.
– У цій базі зібрані всі відомості про те, хто і як отримав ділянку, під розташування якого об’єкта та як її використовує, – коментує Анатолій Рибак. – Також є дані про те, чи є на ділянках водовідведення, куди йдуть стоки та як відбувається водозабір. Виявлених пору-шень – безліч! І за це кожен має відповідати перед законом – і чиновник, який заплющив очі на ці порушення, і несумлінний орендар. До того ж, берегова смуга біля Дніпра – це єдине місце, де черкасці можуть відпочити сім’ями. Чому вони мають відмовляти собі в цьому, скажімо, через чиїсь паркани чи купи сміття? Переконаний, що право-охоронні органи мають довести цю справу до кінця.
За інформацією, яку надав в. о. начальника головного управління Держкомзему в Черкаській області Григорій Комликов, протя-гом останніх двох років численні порушення земель-ного законодавства інспекційні органи земельних ресурсів виявили в багатьох районах області. Непоодинокі факти самоправного захоплення ділянок, що прилягають до прибережної смуги Дніпра й Кременчуцького водосховища, виявлено в Золотоніському, Канівському, Черкаському, Чигиринському й Чорнобаїв-ському районах. Ділянки займали переважно приватні підприємці, керівники ко-оперативів та товариств.
Зокрема було встановлено, що в Черкасах човново-спортивна база обласної організації Українського товариства мисливців та рибалок самовільно захопила земельну ділянку площею 0, 15 га в межах прибережної смуги. Незаконно захопив 0,536 га на вул. Береговій, 4, гаражно-будівельний коопе-ратив «Маяк». У Золото-ніському районі сільгосп-підприємство «Дніпровець» використовувало земельну ділянку не за призначенням. А на ділянці водного фонду (на острові Висока), яка, згідно з договором про оренду, використовувалася для сільськогосподарських потреб, велося будівництво двох капітальних споруд. Мате-ріали про порушників земельного законодавства передано до Черкаської міжрайонної природо-охо-ронної прокуратури.
Ольга ШАМРАЙ, Ірина ГРИШКО


 http://www.novadoba.info



ГОРОСКОП:
Loading...
РЕКОМЕНДУЕМ САЙТ:


...